Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Γέμιση γαλοπούλας (Χριστουγεννιάτικη)

Περιγραφή

Μια κλασσική γεύση. Φτάνει για μια γαλοπούλα μέτρια, γύρω στα 4-5 κιλά.


Συστατικά

500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, διπλοκομμένος
70 ml ελαιόλαδο
5 κ.σ. ρύζι καρολίνα
1 μεγάλο κρεμμύδι
1/2 μάτσο μαϊντανός
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κ.γ. κύμινο σκόνη
1/2 ποτήρι κρασιού μπράντυ
1/2 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
200 γρ. καθαρισμένα κάστανα
100 γρ. κουκουνάρι
100 γρ. σταφίδες ξανθές


Οδηγίες

  1. Μουσκεύουμε τις σταφίδες στο μπράντυ και τις αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα.
  2. Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τον κιμά και μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, πρσθέτουμε και το κρεμμύδι.
  3. Μόλις μαραθεί, προσθέτουμε το ρύζι και το μαϊντανό, ψιλοκομμένο.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κύμινο και το μπαχάρι και σβήνουμε ρίχνοντας στην κατσαρόλα τις σταφίδες μαζί με το μπράντι τους.
  5. Αναμειγνύουμε και τα κάστανα, κομμένα στα τέσσερα και το κουκουνάρι, ελαφρά καβουρνισμένο στο φούρνο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η γέμιση αυτή, αν είναι στεγνή, υγραίνεται με λίγο ακόμα μπράντυ.
Αν θέλουμε γεμίζουμε έτσι όπως είναι τη γαλοπούλα, αλλιώς βράζουμε τη γέμιση σε κατσαρόλα.
Συνοδεύεται και με πατάτες.

 Καλή Όρεξη!

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο, όχι κι άσχημο το blog σας αλλά, τι στο καλό, φτιάχνω εγώ blog και κάνουν μετά όλοι! Αυτό γινόταν πάντα: κάνω κάτι, ακολουθούν 10 άτομα! Έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή